Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

20 nejlepších receptů z kysaného zelí: Co je pro vás nejlákavější?
Zdroj: Phuong hoang thuy "Pixabay"

Kysané zelí je přírodní zásobárnou vitamínů, a to díky vysokému obsahu látek důležitých pro naše zdraví a imunitu. Kromě vitamínů C a B z něho získáváme přírodní bakterie, které příznivě ovlivňují naši střevní mikroflóru.

A to hlavní - kysané zelí je skvělou pochoutkou. I naše babičky dobře věděly, že fermentování je výtečné k uchování potravinprospěšné našemu zdraví. Kysané zelí můžete jíst zasyrova, ale výborně se hodí nejen do salátů, ale i do vařených pokrmů, jako je dušené zelí, segedínský guláš či zelňačka.

1/20

    2 z 20

    Segedínský guláš

    Segedínský guláš Video

    Segedínský guláš je v Česku oblíbeným pokrmem, přestože je původem z Maďarska. Vepřové maso dusíme důkladně do změknutí, kysané zelí dodá jídlu jeho charakteristickou chuť. Segedín často dochucujeme sladkou mletou paprikou, solí a pepřem.

    3 z 20

    Závin se zelím kysaným a masem uzeným

    Závin se zelím kysaným a masem uzeným

    Závin se zelím je vždy výbornou volbou pro nečekanou návštěvu nebo také rychlou večeří pro rodinu. Spojení zelí s uzeným masem vytvoří dokonalou chuť a potěší každého strávníka. Nejčastěji využíváme chlazené listové těsto, které je na úpravu velmi jednoduché.

    4 z 20

    Placky se zelím, prejtem a jelítkem

    Placky se zelím, prejtem a jelítkem

    Zbydou-li vám v lednici zabíjačkové speciality, vyzkoušejte tento netradiční recept na placky z jelítka, prejtu a také zelí. Přijdou vám vhod jako menší svačinka na výlet nebo chuťovka k televizi. Příprava těsta je velmi jednoduchá a za chvíli je hotová velká dobrota.

    6 z 20

    Rohlíčky se zelím

    Rohlíčky se zelím

    Lámete si hlavu, jaké pohoštění připravit pro návštěvu? Vyzkoušejte neotřelé rohlíčky plněné kysaným zelím, podle chuti také sýrem, salámem nebo uzeným masem. Příprava těsta je velmi jednoduchá, a to i bez kynutí. Hodí se jak k pivu, tak i ke skleničce vína. 

    9 z 20

    Stařenčiny šulánky se zelím

    Stařenčiny šulánky se zelím

    Základem dalšího receptu je bramborové těsto, ze kterého tvoříme tzv. "šulánky". Jednoduše je smícháme se zelím a uzeným masem, poté zapečeme v troubě. Tradiční šulánky, ať už nasladko s mákem či naslano, se nikdy neomrzí.

    10 z 20

    Coleslaw

    Coleslaw Video

    Slavný salát Coleslaw je další osvědčenou klasikou. Jeho základem je nakrouhané zelí, mrkev a cibule, to vše je propojené zálivkou z majonézy a bílého jogurtu. Salát je sytý a výborně chutná ke grilovanému nebo pečenému masu.

    12 z 20

    Houbové zelí

    Houbové zelí

    Houby a zelí si společně doslova lahodí. Tato původem staročeská směs chutná výborně buď bez přílohy, podávaná jako hustá polévka, nebo také s bramboráky. Naši předci ji měli rádi s vařeným bramborem. Recept je velmi jednoduchý a ideální na zahřátí v zimním období.

    13 z 20

    Koláč s kysaným zelím a klobásou

    Koláč s kysaným zelím a klobásou

    Slaným koláčem nikdy neuděláte chybu, oslníte rodinu i skvěle pohostíte návštěvu. Chutné koláče můžeme jíst teplé i studené. Nejčastěji je pečeme z kynutého těsta, posloužit může ale i listové. Povrch koláče doplníme slaninou nebo klobásou.

    15 z 20

    Zeleninová čalamáda

    Zeleninová čalamáda

    Čalamáda původem z Maďarska, přesně to je zelenina nakrájená na nudličky a naložená do octového nálevu. Může být i lehce pikantní a je plná lahodných chutí. Obvykle se připravuje ze zelí, cibule, barevných paprik a mrkve, díky tomu je vzhledově lákavá.

    17 z 20

    Škvarkové placičky s kysaným zelím

    Škvarkové placičky s kysaným zelím

    Zelníky či zeláky, to jsou také tradiční názvy pro jednoduché placky, které se vyrábí z kynutého těsta a jsou doplněné podle chuti jemně krájenými škvarky, bramborami, uzeným masem a zelím. Upečené placky jsou dokonalé na oslavu nebo jen jako chuťovka k televizi.

    18 z 20

    Kysané zelí do sklenic

    Kysané zelí do sklenic Video

    Kysané zelí si můžeme jednoduše vyrobit i doma. Jedná se o nastrouhané zelí, které doplníme solí a kmínem, poté necháme zkvasit za pomoci baktérií mléčného kvašení. Výtečná pochoutka je nadopovaná vitamíny a minerály, navíc je zdrojem přírodních probiotik.

    19 z 20

    Country pečený bůček na kysaném zelí

    Country pečený bůček na kysaném zelí

    Bůček neboli vepřový bok je část masa, kde je uloženo nejvíce tuku, proto je ideální na pečení nebo k výrobě anglické slaniny. Během pečení tuto lahůdku stříkáme pivem, aby získala dokonalou chuť. Bůček nejlépe doplní tradiční zelí a bramborový knedlík.

    20 z 20

    Zelňačka

    Zelňačka Video

    Voňavé zelí, cibulka na sádle, brambory a chutná klobáska - pod těmito pojmy si každý představí výbornou zelňačku. Patří mezi nejznámější tradiční polévky a můžete ji sice uvařit z hlávkového zelí, ale častěji se vaří z kysaného. 

1/20

Komentáře

Další tipy a triky