Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rizoto je tradiční italský pokrm z oblasti východního Piemontu, jehož základ tvoří kulatozrnná rýže, máslo, bílé víno, cibule a koření. Rýže se osmaží na olivovém oleji, zalije vývarem a vínem a vaří až do krémové konzistence.

Pro většinu lidí znamená rizoto jídlo z rýže, ale postup jeho přípravy není pokaždé podle italského receptu. Rýže jen tvoří základ celého pokrmu, do kterého se přidá vše, co ho ochutí a co máme rádi, i když se pak pravému rizotu vůbec nepodobá.

1/20

    2 z 20

    Paella

    Paella

    Paella je tradiční španělský pokrm. Připravuje se z rýže, osmažené na cibuli, okořeněné šafránem, česnekem a pepřem. Přidáme pokrájené papriky, rajčata a očištěné (nebo rozmražené) mořské plody, podlijeme vývarem a dusíme do měkka. Na talíři obložíme paellu škeblemi, krevetkami a plátky citrónu.

    3 z 20

    Rizoto s gyrosem

    Rizoto s gyrosem

    Gyros jsou kousky okořeněného skopového a vepřového masa, které se točí na rožni a postupně okrajují. Maso můžeme koupit již upečené ve stánku či v obchodě nebo si ho připravit s kořením gyros na pánvi a poté spolu se zeleninou a zelím vmíchat do rýže a ještě chvíli dusit.

    4 z 20

    Kroupové "rizoto"

    Kroupové "rizoto"

    Místo rýže můžeme rizoto připravit s daleko zdravějšími kroupami. Při dobrém ochucení pak ani nepoznáte, že nejíte rýži. Stačí kroupy namočit, pak je předvařit, přidat kousky masa (i zbylého), hrášek, kukuřici, papriku a koření, které sníží nadýmání - a výborný pokrm je hotový.

    5 z 20

    Zapečené houbové rizoto

    Zapečené houbové rizoto

    Podzimní procházky se sběrem hub znamenají vařit pokrmy se všemi jejich možnými jedlými druhy. Jedním takovým jídlem je uvařená rýže, zapečená s podušenými houbami a kousky zeleniny. S přidaným domácím houbovým kořením jde o chutný a výrazně voňavý pokrm.

    6 z 20

    Rizoto s lososem

    Rizoto s lososem

    Do rizota může patřit i ryba, v tomto případě losos. Jelikož rybí maso má krátkou dobu tepelné úpravy, použijeme k němu předem uvařenou rýži, do které přidáme trochu strouhané zeleniny. Na talíři ozdobíme rizoto sýrem a zelenými bylinkami, z nichž čerstvý kopr se k rybě hodí nejvíce.

    7 z 20

    Rizoto s uzeninou

    Rizoto s uzeninou

    Rizoto po česku patří mezi nejrychlejší pokrmy k obědu i k večeři. Použijeme k tomu předem uvařenou rýži nebo ji syrovou osmahneme na tuku a dáme dusit. Během vaření přidáme hrášek, pokrájené zbytky masa i se šťávou, kousky uzeniny nebo zbylou přílohovou zeleninu. Na talíři sypeme sýrem.

    8 z 20

    Zeleninové rizoto

    Zeleninové rizoto

    Rizoto bez masa ocení vegetariáni nebo lidé, kteří nemají maso právě po ruce. Uvaříme rýži (můžeme jí pokaždé uvařit více, aby zbyla) a přidáme zeleninu, kterou jsme pokrájeli na kousky a osmažili na pánvi podobně jako stir-fry. Zeleninu pak stačí s rýží smíchat, dochutit bylinkami a kořením a podávat sypané strouhaným sýrem.

    9 z 20

    Srbské rizoto

    Srbské rizoto

    Přidáním pokrájených rajčat, paprik, cibule, česneku a kečupu do rýže vytvoříme chuťově výrazný pokrm s vůní Srbska. Maso chuť rizota dokonale zvýrazní - stejně jako mletá paprika, feferonka nebo koření. Pokrm sypeme nastrouhaným tučným sýrem a posekanými zelenými bylinkami.

    10 z 20

    Rizoto po mém

    Rizoto po mém

    Pokud se budeme chtít přiblížit pravému italskému rizotu, musíme použít podobné ingredience. V tomto případě je to rýže, opečená na šalotce a zalitá bílým vínem. Po jeho odpaření nalijeme do rizota vývar a dusíme, dokud se nevypaří tekutina. V této fázi můžeme přidat podušené kuřecí maso a strouhaný parmezán.

    11 z 20

    Rizoto z vepřové konzervy

    Rizoto z vepřové konzervy

    Co může být jednoduššího než tradiční jídlo našich studentských nebo novomanželských začátků - rizoto? Nejsložitější je uvařit rýži a otevřít konzervu vepřového masa. Maso rozpustíme na cibulce, smícháme s malou plechovkou hrášku a uvařenou rýží, na talíři posypeme strouhaným eidamem

    12 z 20

    Rizoto z trouby dle mého

    Rizoto z trouby dle mého

    Rizoto, připravené v troubě, má výhodu - nemusíme ho hlídat. V pekáčku na cibulce osmahneme pokrájenou zeleninu nebo kousek masa, přidáme opláchnutou rýži, koření a sůl a zalijeme vývarem. Pokud nám zbyl výpek z masa, přidáme ho také. Pekáček přiklopíme pokličkou a pokrm upečeme v troubě.

    13 z 20

    Špenátové rizoto s krevetami

    Špenátové rizoto s krevetami

    Díky mladému špenátu trvá příprava rizota jen po dobu, než se uvaří rýže. Mezitím orestujeme na olivovém oleji nebo na másle cibulku, necháme rozvonět česnek, přihodíme omyté špenátové lístky a necháme je zavadnout. Pak přidáme malé předvařené krevetky, vše smícháme s rýží a podáváme posypané sýrem.

    14 z 20

    Zdravé bulgurové rizoto

    Zdravé bulgurové rizoto

    Když není k dispozici rýže, můžeme vzít zavděk bulgurovým rizotem, který je pro zdravou výživu vhodnější. Uvaříme ho stejně jako rýži a pak z něj připravíme rizoto. Použít můžeme různé druhy zeleniny i masa, pikantní koření i zelené natě. Hotový pokrm posypeme strouhaným sýrem.

    15 z 20

    Krémové cuketové rizoto

    Krémové cuketové rizoto

    Jednoduché rizoto z rýže a strouhané cukety ochutí zelené natě a spousta sýra, kterým ho na závěr posypeme. Krémovou konzistenci dodá pokrmu dušení v zeleninovém vývaru a následné zalití sladkou smetanou. Sýr můžeme přimíchat i do smetany, směs bude ještě krémovější.

    16 z 20

    Risotto s červenou řepou

    Risotto s červenou řepou

    Tmavě červené rizoto připravíme z rýže, kterou uvaříme společně s červenou řepou. Kdo spěchá, může použít předvařenou řepu z obchodu. Část řepy rozmixujeme a přidáme do vývaru k rýži, zbytek nasekáme nebo nastrouháme, přidáme sýr parmezán a spolu s rýží dusíme do krémova. 

    17 z 20

    Rizoto z kuřecích jater

    Rizoto z kuřecích jater

    Místo masa lze na přípravu rizota použít kuřecí játra, která jsou jemná a nemusí se dlouho vařit. Orestujeme je na cibuli, ochutíme pepřem a kmínem, podlijeme vývarem a dusíme pár minut do měkka. Přidáme uvařenou rýži, popřípadě dušenou zeleninu a vše spolu prohřejeme. Na talíři sypeme sýrem.

    18 z 20

    Dýňové rizoto pro nejmenší

    Dýňové rizoto pro nejmenší

    Rýži pro nejmenší děti můžeme kombinovat se zeleninou - v tomto případě s dýní a mrkví, ale také s brokolicí, hráškem, cuketou nebo celerem. Rizoto se zeleninou dusíme ve vývaru, dokud není měkké a krémové - pro zjemnění chuti přidáme lístek másla. Sýr na posypání u maličkých dětí vynecháme.

1/20

Komentáře

Další tipy a triky