Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Aspik (někdy také huspenina nebo sulc) je rosolovitá hmota, která se připravuje vařením klihovitých částí vepřového masa - nožiček, kolen a kůží. Vzniklým okořeněným vývarem se zalévá maso, zelenina, uzeniny a saláty.

Mnoho lidí si pod názvem aspik představí tlačenku, masovou huspeninu nebo šunkové rolky v aspiku. Klihovitým vývarem z masa však můžeme zalít i jiné potraviny nebo použít želatinu, která pak po ztuhnutí vypadá jako čiré sklo.

1/20

    1 z 20

    Aspikový dort

    Aspikový dort

    Netradičním slaným dortem potěšíme hlavně muže. Aspikový dort podáváme k odpolednímu nebo večernímu pohoštění. Do studenou vodou vypláchnuté formy nalijeme aspik ze želatiny, na něj ozdobně skládáme různé ingredience a postupně zaléváme roztokem. Dort necháme pořádně ztuhnout v lednici.

    2 z 20

    Voňavá dvoubarevná tlačenka

    Voňavá dvoubarevná tlačenka

    Dáme vařit maso na ovar - koleno, nožičky, kůže, srdce, játra nebo i žebra. Vývar okořeníme a pak maso táhneme, dokud není měkké. Nasekáme ho na kousky, zalijeme procezeným vývarem a naplníme do tlačenkového rukávu. Tlačenky ještě 1–2 hodiny povaříme a při chladnutí je otáčíme.

    3 z 20

    Aspik v paprice

    Aspik v paprice

    Připravíme si želatinu. Než nabobtná, pokrájíme šunku a smícháme ji se zeleninou (paprika, hrášek, kukuřice), směs vložíme do očištěných paprik. Želatinu rozehřejeme, ochutíme a nalijeme do paprik, které postavíme do skleniček, aby se nepřevrátily. Necháme je důkladně zatuhnout a pak je krájíme na kolečka.

    11 z 20

    Játra v rosolu

    Játra v rosolu

    Kuřecí játra vaříme 20 minut v kořeněném vývaru. Vyjmeme je a než vychladnou, můžeme si ve vývaru rozpustit želatinu a připravit si kostičky oblíbené zeleniny. Do formy nalijeme trochu aspiku, necháme ho ztuhnout a ozdobíme zeleninou. Vlijeme trochu aspiku, naskládáme na něj játra a zalijeme zbytkem vývaru.

    12 z 20

    Aspik s červenou řepou

    Aspik s červenou řepou

    Nádherně barevný aspik bez masa připravíme z červené řepy. Pokud máme málo času, můžeme koupit řepu předvařenou, ale stejně ji uvaříme v okořeněném nálevu výrazné chuti. Řepu vyjmeme a po vychladnutí ji pokrájíme nebo nastrouháme, zatímco ve vývaru nám bobtná a rozpouští se želatina. Spojíme ji s řepou a nalijeme do formy.

    13 z 20

    Rychlá huspenina

    Rychlá huspenina

    Velmi rychlou a snadnou huspeninu vykouzlíme i ze zbytků. Použijeme vařené nebo pečené maso, kousky červené papriky, cibuli, hrášek, kukuřici a kyselé okurky, které pokrájíme na kousky. Želatinu rozpustíme v láku z okurek, kterým zalijeme směs masa a zeleniny ve formě a necháme vše ztuhnout.

    17 z 20

    Aspik se špekáčkovými utopenci

    Aspik se špekáčkovými utopenci

    Zbytek utopenců využijeme k přípravě aspiku. Pokrájíme špekáčky na stejné kousky a přidáme k nim kyselé okurky. Nálev svaříme, rozpustíme v něm želatinu, dochutíme ho a teplým zalijeme špekáčkovou směs v misce. Po ztuhnutí krájíme aspik na plátky, posypeme ho cibulí a pokapeme octem.

    19 z 20

    Trhané vepřové maso v aspiku

    Trhané vepřové maso v aspiku

    Zbylé maso z ovaru roztrháme dvěma vidličkami a vložíme do formy. Na nálev smícháme část okořeněného vývaru a část láku z okurek, do kterých dáme nabobtnat želatinu. Ve zbytku vývaru uvaříme pokrájenou zeleninu, kterou rozložíme na maso. Rozehřejeme želatinu a směs ve formě zalijeme. Necháme ji ztuhnout v lednici.

    20 z 20

    Sulcová ( huspeninová) polévka

    Sulcová ( huspeninová) polévka

    Někdy se stane, že sulcu s vepřovým masem je hodně a nestíháme ho sníst - v tom případě ho můžeme zužitkovat do rychlé ovarové polévky. Orestujeme cibulku, zalijeme ji vodou, ve které povaříme pokrájenou mrkev, brambory a česnek. Sulc rozkrájíme na kousky a dáme rozvařit do polévky. Případnou kyselost zjemníme smetanou.

1/20

 

Další tipy a triky