Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Školní jídelna byla v minulosti místem, které sloužilo ke společnému stravování žáků, učitelů a zaměstnanců školy. Nároky na stravu nebyly vysoké, záleželo na tom, kolik peněz dostala škola na stravné od státu a od rodičů.

Školní jídelna byla pro mnoho dětí noční můrou, která přetrvala až do jejich dospělosti. Pro jiné děti byla naopak oblíbeným místem, kde se dobře najedly. Většina dospělých má trvalé vzpomínky na pokrmy, které se v té době vařily.

1/20

    3 z 20

    Zemlbába - žemlovka

    Zemlbába - žemlovka Video

    Žemlovka z rohlíků nebo vánoček se občas objevila ve sladkém menu. Pokud byla s jablky, měla úspěch - ale žemlovka s tvarohem a rozinkami vyvolávala mezi dětmi zděšení. Buchty s tvarohem byly oblíbené, ale zemlbába ne, i když ji kuchařky polily rozpuštěným máslem a posypaly cukrem.

    4 z 20

    Rizoto z jednoho hrnce

    Rizoto z jednoho hrnce

    Rizoto se sýrem bylo vždy, když zbylo maso. To se pokrájelo do rýže, zasypalo mraženou zeleninou a podusilo. Rizoto se tvarovalo naběračkou a zdobilo špetkou strouhaného sýra a kyselou okurkou. Když nebyla zelenina, bylo rizoto s masem. Když nebylo maso, bylo se zeleninou. Obě možnosti byly celkem oblíbené.

    5 z 20

    Nudle s mákem II

    Nudle s mákem II

    Nudle s mákem dělily strávníky do dvou táborů, ale většině z nich chutnaly. Máku na posypání nebývalo moc a cukrem se také šetřilo, ale másla bylo hodně. Místo nudlí se používaly i těstovinové fleky. Problémem byly tvrdé nudle, které rostly v krku nebo žluklý mák.

    6 z 20

    Zapečené filé na česneku

    Zapečené filé na česneku

    Rybí filé nepatřilo mezi oblíbená jídla, protože většina dětí nemá ráda ryby. Nejčastěji se podávalo obalené a smažené jako řízek, někdy i v těstíčku. Filé pečené na zelenině bylo druhým rybím receptem v pořadí. Ačkoliv je filé prezentováno jako ryba bez kostí - vždy se nějaká objevila a zapíchla se strávníkovi do krku.

    7 z 20

    Buchtičky s krémem

    Buchtičky s krémem

    Buchtičky s krémem byly jedním z oblíbených sladkých obědů. Pokud proti sobě v menu stály s rajskou omáčkou, byly všechny děti naštvané. Jemná omáčka z uvařeného pudinku, doplněná vanilínovým cukrem byla perfektním dochucením drobných kynutých buchtiček.

    9 z 20

    Mléková polévka

    Mléková polévka

    Mléková polévka byla za trest pro malé i velké strávníky. Do vodou a moukou nastaveného mléka se zavařily brambory, rýže nebo polévkové nudle, popřípadě krupicové noky. Pokud byla někde na zahrádce zelená petrželka, oživila její barva nudně bílou polévku - ale stejně jí to oblibu nezískalo.

    10 z 20

    Odlehčená sekaná

    Odlehčená sekaná

    Sekaná s kaší nebo s brambory patřila mezí jídla, jejichž obliba s lety neskončila - patří mezi tradiční pokrmy až do dnešní doby. Ve školní jídelně sice nikomu nevadila, ale ani nebyla příliš vyhledávaná. Připravovala se z tučného mletého masa a servírovala politá vypečeným tukem a s kyselou okurkou.

    11 z 20

    České buchty s povidly

    České buchty s povidly

    Kynuté buchty s tvarohem nebo povidly patřily mezi nejoblíbenější pokrmy v jídelně. Podávaly se s bílou kávou nebo s čajem. Když byly buchty, přišli na oběd všichni bez výjimky. Velmi často se stávalo, že se buchty staly platidlem nebo prostředkem výměnného obchodu mezi dětmi. Maso za buchtu.

    13 z 20

    Hrstková polévka

    Hrstková polévka

    Hrstková polévka byla hustá - na rozdíl od vývarů s nudlemi nebo písmenky. Kromě na kostičky pokrájených brambor a zeleniny obsahovala velké množství obilovin - vločky, kroupy, rýži, čočku, pohanku nebo jáhly. Pokud k ní byla například koprová omáčka, stačila samotná polévka k tomu, aby hladového strávníka nasytila.

    16 z 20

    Ledvinky dušené

    Ledvinky dušené

    Dušené ledvinky a játra v UHO omáčce s rýží byly ve školním menu celkem často. Jejich obliba nebyla u dětí příliš velká - maso bylo houževnaté až tuhé a omáčka k nim bez chuti a nastavená moukou, aby jí bylo více. Na rozdíl od dětí měli dospělí vnitřnosti v oblibě a často na ně vzpomínali.

    17 z 20

    Fazolky na smetaně s kuřecím masem

    Fazolky na smetaně s kuřecím masem

    Fazolky na smetaně s brambory a někdy i vejcem, vařeným natvrdo, byly jedním z mála jídel, které dětem chutnaly. Možná to bylo proto, že maličké fazolky v luscích byly předmětem jejich zájmu. Pokud měly děti na výběr s oblíbenějším pokrmem, daly mu rozhodně před fazolkami přednost.

1/20

 

Komentáře

Další tipy a triky