17 receptů na jídla s kopřivami: Výživnou bylinku si dopřejeme zcela zadarmo
Kopřiva je ceněná bylina, která má své místo nejen v bylinných čajích, ale také v našem jídelníčku. Nejhodnotnější a zároveň nejchutnější je brzy na jaře. Sbíráme mladé a svěží lístky, obvykle bez tuhých natí.
Kopřivy jsou snadno dostupné - rostou všude kolem nás jako plevel. Nic nám nebrání, abychom si jejich listy nasbírali a používali je po libosti v kuchyni. Můžeme je využít do celé řady chutných jídel, podobně jako špenát, medvědí česnek nebo mangold.
Nico Vermeulen ve své Encyklopedii bylin a koření uvádí: "Kopřivy obsahují hodně chlorofylu, vitamínů (A, B, C) a minerálů (především vápníku a železa). Tato bylina má posilující účinek na celé tělo a je vhodná především při léčbě chudokrevnosti. Kopřivový čaj je močopudný a rozpouští hleny. Čaj proto pijí během jarních čistících kúr především ti, kdo trpí revmatismem nebo dnou".
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Recepty ve výběru
- Polévka s pohankou a kopřivami
- Velikonoční nádivka s uzeným masem a kopřivami
- Zapečené chleby s kopřivami
- Kopřivové suflé
- Frncábník (bramborák s kopřivami)
- Jogurtové uzlíky s kopřivami
- Kopřivové karbanátky
- Buchta s kopřivou
- Kopřivové košíčky
- Míchaná vajíčka s kopřivami
- Banánové smoothie s kopřivami
- Rizoto (risotto) s kopřivami a medvědím česnekem
- Kopřivové listy v sýrovém těstíčku
- Vaječná pomazánka s medvědím česnekem, kopřivami a pažitkou
- Špenát s medvědím česnekem a mladými kopřivami
- Cibulajda s kopřivami
- Kopřivové knedlíčky
1/17
1/17
Komentáře