Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kopřiva je ceněná bylina, která má své místo nejen v bylinných čajích, ale také v našem jídelníčku. Nejhodnotnější a zároveň nejchutnější je brzy na jaře. Sbíráme mladé a svěží lístky, obvykle bez tuhých natí.

Kopřivy jsou snadno dostupné - rostou všude kolem nás jako plevel. Nic nám nebrání, abychom si jejich listy nasbírali a používali je po libosti v kuchyni. Můžeme je využít do celé řady chutných jídel, podobně jako špenát, medvědí česnek nebo mangold.
Nico Vermeulen ve své Encyklopedii bylin a koření uvádí: "Kopřivy obsahují hodně chlorofylu, vitamínů (A, B, C) a minerálů (především vápníku a železa). Tato bylina má posilující účinek na celé tělo a je vhodná především při léčbě chudokrevnosti. Kopřivový čaj je močopudný a rozpouští hleny. Čaj proto pijí během jarních čistících kúr především ti, kdo trpí revmatismem nebo dnou".

1/17

    1 z 17

    Polévka s pohankou a kopřivami

    Polévka s pohankou a kopřivami

    Cibulku necháme na másle zesklovatět, přidáme mrkev a brambory, zalijeme vývarem a povaříme. Doplníme vejci, spařenými kopřivami a pohankovou lámankou. Po změknutí pohanky můžeme vydatnou polévku podávat, přikusujeme k ní pečivo.

    2 z 17

    Velikonoční nádivka s uzeným masem a kopřivami

    Velikonoční nádivka s uzeným masem a kopřivami

    Velikonoční nádivky patří k jaru a po vzoru našich babiček do nich zužitkujeme především mladé kopřivy. Dále potřebujeme nakrájené rohlíky, které zalijeme mlékem se žloutky, koření (pepř a muškátový oříšek) a uzené maso. Vše dochutíme, doplníme sněhem z bílků, promícháme a upečeme v troubě dozlatova. 

    3 z 17

    Zapečené chleby s kopřivami

    Zapečené chleby s kopřivami

    Osmahnuté a pak zchladlé kopřivy promícháme s vejci, kysanou smetanou, bylinkami a sýrem. Směs natíráme na plátky chleba, sypeme nastrouhaným čedarem a zapečeme ve vyhřáté troubě. Jednoduché a dobré jídlo podáváme jako výbornou večeři.

    4 z 17

    Kopřivové suflé

    Kopřivové suflé

    Kopřivové suflé je pokrm, který připomíná jarní nádivku. Posekané kopřivy spaříme a doplníme bešamelem, ochutíme utřeným česnekem a usmaženou cibulkou, přidáme tuhý sníh z bílků a ještě strouhaný sýr. Směs rozdělíme do formiček a upečeme v troubě dozlatova.      

    6 z 17

    Jogurtové uzlíky s kopřivami

    Jogurtové uzlíky s kopřivami

    Do kynutého těsta přidáme v závěru hnětení drobně sekané mladé kopřivy, těsto necháme vykynout a rozdělíme ho na dílky, přičemž z každého z nich vytvarujeme uzlík podle foto postupu. Uzlíky ještě necháme dokynout, pak je potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme v troubě.

    7 z 17

    Kopřivové karbanátky

    Kopřivové karbanátky

    Když je čas mladých kopřiv, bylo by škoda tuto surovinu vydatně nevyužít. Do karbanátků podle tohoto receptu jich budete potřebovat pořádnou dávku. Před použitím kopřivy spaříme, scedíme a zlehka vymačkáme. Hotové karbanátky podáváme s bramborami nebo bramborovou kaší, na talíř přidáme bohatou a barevnou zeleninovou oblohu. 

    8 z 17

    Buchta s kopřivou

    Buchta s kopřivou

    Buchta podle tohoto receptu není sladká, ale slaná. Do těsta pro kyprost přidáme vejce a sodu Bikarbonu. Potřebovat budeme také nakrájenou cibuli. Do těsta vmícháme také spařené mladé lístky z kopřiv a rozdrobený balkánský sýr. Ke konci pečení buchtu posypeme strouhaným Eidamem a už jen krátce dopečeme.

    9 z 17

    Kopřivové košíčky

    Kopřivové košíčky

    Kopřivové košíčky jsou lákavé už na pohled a chutnají také moc dobře. Všechny suroviny na těsto smícháme, dále si připravíme náplň z kopřiv, hub, bylinek, smetany a strouhaného Eidamu. Formičky naplníme těstem, přidáme náplň a posypeme rozdrobeným balkánským sýrem. Upečeme dozlatova.

    10 z 17

    Míchaná vajíčka s kopřivami

    Míchaná vajíčka s kopřivami

    Míchaná vajíčka máme rádi, ale tato nejsou jen tak ledajaká - pro každého strávníka budeme potřebovat velkou hrst mladých kopřivových listů, které nejprve osmažíme na cibulce, pak přidáme vejce s mlékem a mícháme do zhoustnutí. Podáváme třeba jako vydatnou snídani.

    11 z 17

    Banánové smoothie s kopřivami

    Banánové smoothie s kopřivami

    Smoothie jsou oblíbenou dobrotou, která je plná zdraví prospěných živin. Připravujeme je v nespočtu kombinací a přestože existuje dlouhá řada vhodných receptů, v praxi smoothie často "tvoříme" jednoduše tím způsobem, že použijeme suroviny, které máme zrovna po ruce. Suroviny na směs vybíráme tak, aby výsledek byl lahodný. 

    15 z 17

    Špenát s medvědím česnekem a mladými kopřivami

    Špenát s medvědím česnekem a mladými kopřivami

    Špenát jen z kopřiv nebo z medvědího česneku má výraznou a pro nás přece jen méně obvyklou chuť, ale můžete ho připravit nejen s medvědím česnekem a kopřivami, ale přidat k nim ještě obyčejný špenát, aby výsledná chuť méně obvyklého špenátu nezklamala.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

    16 z 17

    Cibulajda s kopřivami

    Cibulajda s kopřivami

    Kopřivy jsou vhodné i do polévek. Jednoduše je přidáme až na konci vaření společně s nasekanou jarní cibulkou. Na polévku nejprve orestujeme nakrájenou cibuli, po chvíli přidáme ještě na kolečka pokrájenou mrkev. Kdo má rád, může si do horké polévky přidat nastrouhaný sýr.

    17 z 17

    Kopřivové knedlíčky

    Kopřivové knedlíčky

    Pečivo na přípravu těchto knedlíčků nejprve namočíme do mléka. Kopřivy blanšírujeme, vymačkáme, nasekáme nadrobno a smícháme s  namočeným pečivem. Doplníme vejci, třeným česnekem a kořením. Uvařené knedlíčky servírujeme s máslem a parmezánem.

1/17

 

 

Komentáře

Další tipy a triky