Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slepice chováme primárně kvůli snůšce vajec. Jakmile je ale některá starší, snůška se snižuje a kvalita vajec i skořápky klesá. Chovatelé se pak mohou rozhodnout, jestli nechají slepici dožít nebo ji využijí na maso. Jak takové maso zpracovat?

Nejčastěji se ze starší slepice vaří polévka. Receptů, jak slepici zpracovat, je ale více a my jsme pro vás vybrali ty nejoblíbenější. Jedno však mají společné, tím je delší doba přípravy masa. Čím je slepice starší, tím tužší maso má a tak je třeba ho vařit delší dobu. Ideálním pomocníkem bývá tlakový hrnec, který dobu vaření masa podstatně zkrátí.

1/15

    1 z 15

    Slepice jako husa

    Slepice jako husa

    Slepice "jako husa" se nejprve předvaří a následně dopéká v troubě. Obloží se plátky slaniny a podlévá se černým pivem. Následně se upeče dozlatova. Ideální přílohou je vařené zelí a houskový knedlík, který ovšem můžete nahradit bramborovým knedlíkem nebo místo něj přichystat bramborové lokše.

    2 z 15

    Slepice na paprice

    Slepice na paprice

    Slepice na paprice je častým způsobem, jak zpracovat starší slípku. Maso se vaří tak dlouho, jak je třeba ke změknutí. Následně se připraví jíška, která se ochutí mletou paprikou a rozředí se vývarem do potřebné konzistence. Nejlepší přílohou jsou knedlíky, rýže nebo těstoviny.

    3 z 15

    Rizoto ze slepice

    Rizoto ze slepice

    Lehké a zdravé rizoto je samo o sobě připravené vcelku rychle, ale uvařit slepici nějaký čas zabere. Bez papiňáku se vaří minimálně 2 hodiny, ale může to být i více. Je třeba občas vyzkoušet, jak je maso tuhé. Uvařené maso pokrájíme na menší kousky, smícháme s uvařenou rýží a zeleninou, a můžeme podávat.

    4 z 15

    Žlutá slepice

    Žlutá slepice

    Slepice má sama o sobě nažloutlé maso, které v tomto receptu podtrhne trocha kari koření. To se přidá do omáčky poté, co je slepice uvařena doměkka. Žlutá omáčka dále obsahuje kukuřici a slaninu. Vhodnou přílohou k tomuto jídlu je rýže, ale chutné budou i široké nudle.

    6 z 15

    Slepice na zelenině

    Slepice na zelenině

    Jednoduchý recept není nijak náročný na přípravu a zvládne ho každý začátečník. Jako vždy, i zde je třeba slepici nejprve uvařit doměkka, a teprve potom se přidá k zelenině, se kterou se ještě chvíli dusí. Slepice na zelenině chutná nejlépe s bramborami.

    7 z 15

    Slepice v nudlích

    Slepice v nudlích

    Základem jednoduché polévky je vývar ze slepice. Už naše babičky říkaly, že slepičí vývar prospívá našemu tělu a pomáhá mu bojovat s nachlazením i nemocí. Proto pokud máte tu možnost, uvařte pořádně silnou slepičí polévku a dodejte tělu dostatek sil pro boj s nemocí.

    9 z 15

    Zapékaná slepice v nudlích

    Zapékaná slepice v nudlích

    Zapečená jídla se těší velké oblibě především pro svoji nenáročnost. To platí i u tohoto receptu, který sice zabere nějaký čas, ale rozhodně není pracný. Nejdéle opět trvá uvařit slepici doměkka. Následně se maso smíchá s uvařenými širokými nudlemi, zalije omáčkou a zapeče v troubě.

    11 z 15

    Slepice na špeku (slanině)

    Slepice na špeku (slanině)

    Původní recept ze závodní jídelny je chutným jídlem. Sušší slepice se špikuji slaninou nebo špekem, který je také v omáčce. Slepice se dusí na sádle s cibulí tak dlouho, dokud nezměkne. Šťávu z masa zahustíme moukou. Podáváme s rýží, knedlíkem i bramborami.

    14 z 15

    Svíčková se slepicí

    Svíčková se slepicí

    Tradiční hovězí maso je nahrazeno doměkka uvařenou slepicí a i v této variantě chutná "svíčková" velmi dobře. Samozřejmě by se nemělo zapomenout ani na brusinky či šlehačku. Svíčková chutná nejlépe s houskovým nebo karlovarským knedlíkem.

    15 z 15

    Kuře či slepice úplně do mrtě

    Kuře či slepice úplně do mrtě

    Zapečená slepice s těstovinami chutná báječně zatepla i zastudena. Ke slepici je přidán i kousek uzené krkovičky, který jídlu dodá ten správný šmak. Těstoviny se vaří ve vývaru ze slepice a tak jsou velmi lahodné. K jídlu pasuje ještě kyselá okurka nebo nakládaná řepa.

1/15

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli